Bubur Ayam, oftewel rijstpap met kip, is een gerecht uit Azië dat meestal als ontbijt wordt gegeten. Rijstepap is een populair ontbijt in heel Azië. Dit recept voor bubur ayam hebben we gemaakt omdat we met veel plezier terugdenken aan een ontbijt op Ko Samui in Thailand.
Bubur ayam is een ideaal gerecht om restjes kip uit de koelkast te gebruiken. Overgebleven stukken rotisserie kip is ook erg lekker. Wij houden vaak de kipfilets over, de poten van de rottisserie kip zijn als eerste op. Voor dit gerecht gebruiken we kippendijfilet maar kipkarbonade zonder vel is ook perfect. Uiteraard kun je ook gewoon kipfilet gebruiken. Wij zijn een grote voorstander van het gebruiken van vlees met botten want dat geeft de bouillon een extra volle smaak. Vanzelfsprekend haal je het vlees van de botten wanneer je het aan de rijst toevoegt. Tip: om het jezelf makkelijk te maken kun je beter kipfilet gebruiken. Dan staat je bubur ayam weer nét iets sneller op tafel!
Wij gebruiken voor de rijstepap een langkorrelige rijst. Onze voorkeur gaat uit naar basmati of pandan rijst. Als je tijdens het koken merkt dat de rijstepap te droog is voeg dan extra bouillon toe. Je kan beter teveel dan te weinig vocht in de pan hebben. Het wordt een pap, geen dikke pudding.
Vergeet niet om regelmatig in de pan te roeren. Als je dat niet doet kan de rijst aankoeken (of erger!) op de bodem van de pan.
Indien de helft van de kip die je hebt bewaard om de rijstepap mee te garneren te koud is geworden, kun je deze opwarmen, of warm houden, in een zeef bovenin de pan met rijstepap. Eigenlijk hoeft dat niet want de afgekoelde kip is zo weer opgewarmd in de hete bubur.
Je maakt het nog lekkerder op smaak met een paar druppels zoute sojasaus (kecap masin). Pas op met de sojasaus en proef eerst of de rijstpap al zout genoeg is. Als dat zo is kan je de sojasaus beter achterwegen laten.
Wat is een lekkere garnering voor Bubur?
Bubur kun je garneren met fijngesneden lente-ui, gebakken uitjes, krokant gebakken ansjovis, rode chili pepers en sjalotjes. En natuurlijk met extra kip.
Bubur Ayam [rijstepap met kip]
Course: OntbijtCuisine: Maleisisch, Thai2
personen10
minutes25
minutes35
minutes
Maleisische rijstpap met kip.
Ingrediënten
2 kippendijfilets of 1 kipfilet
700 milliliter kippenbouillon (van een blokje of uit pot)
100 gram rijst
Halve theelepel kippenbouillon poeder (optioneel)
2 sjalotten
15 gram verse gember
1 grote rode peper
1 lenteui (groene gedeelte)
Gedroogde of bevroren ansjovis (optioneel)
Sesamolie
Bereidingswijze
- Kook de kip in de bouillon gaar, haal uit de pan en laat afkoelen.
- Trek de kip met 2 vorken uit elkaar.
- Breng ondertussen de rijst in de bouillon aan de kook.
- Snijd de gember in dunne reepjes en de sjalotten, rode peper en lenteui in dunne plakjes.
- Wanneer de rijst kookt voeg je de gember en de helft van de kip erbij. Laat 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Roer de pan een aantal keer goed door. Voeg indien nodig kippenbouillon poeder toe als extra smaakmaker (er zit o.a. msg in). Doe er een paar druppels sesamolie olie bij en roer goed door. Het vuur kan uit.
- Frituur terwijl de rijst kookt de sjalotten tot ze bruin zijn en zet apart.
- Frituur de ansjovis enkele minuten tot ze lichtbruin zijn geworden en zet apart.
- Vul twee kommen met de rijstpap en garneer met de kip, lente-ui, sjalotten en rode peper. Optioneel met gefrituurde ansjovis.
- Doe er een scheutje lichte (zoute) sojasaus over voor extra smaak. Let op, controleer eerst of er wel een extra zoute smaak bij mag. Eet smakelijk.
Notities
- De pan met rijst wordt snel dik wanneer je deze laat staan. Je kan dat wat extra water of bouillon toevoegen.
De lekkerste recepten uit Maleisië vind je hier op kualibelanda.com. Hoofdgerechten, bijgerechten en meer uit de Maleisische keuken.